Eesti Toitumisnõustajate Ühendus manitseb Eesti elanikke mitte kaasa minema trendidieetidega ja kutsub üles teadlikult toituma


Autor: Ketlin Jaani
22.02.2016

Iga inimene peab jälgima, et tema menüü sisaldaks kõiki toitaineid, mida organismil vaja on. Kui millestki jääb puudu, võib see kahjustada tervist. Seetõttu kutsub Eesti Toitumisnõustajate Ühendus üles toituma teadlikult ning mitte kaasa minema äärmuslike dieetidega, mis ühiskonnas kergesti populaarsust koguvad.

Eesti Päevalehes 19.11.2015 ilmunud artikkel veganlusest ning selle võimalikest seostest terviseprobleemidega tõstatab väga olulise teema, mis vajab põhjalikumat selgitust. Oluline on vahet teha teadlikul veganlusel ning trendiliikumistel toitumismaailmas. Probleemid tekivad siis, kui vaimustutakse mõnest toitumisstiilist või dieedist, mida tohiks aga praktiseerida vaid teatud tingimustel. Täistaimetoitlastel näiteks jääb kindlasti puudu D-vitamiinist ning B12 vitamiinist. Samas, uuringud näitavad, et D-vitamiini probleem kimbutab ka täiesti tavalisi inimesi, muuhulgas ka neid, kelle menüüs on iga päev liha. Seega on D-vitamiini lisandina juurde võtmine õigustatud suuremal osal Eesti elanikest, täistaimetoitlased peaksid lisaks kindlasti juurde võtma B12 vitamiini. Puudus võib tekkida küll ka mõningatest teistest vitamiinidest, mineraalidest, asendamatutest rasvhapetest ning aminohapetest, kuid oskusliku menüü kavandamisega on võimalik puudujääki siiski vältida. Seega sõltub kõik inimese teadlikkusest ja valmisolekust oma igapäevast toidulauda veidi põhjalikumalt ette planeerida.

Kuigi ka laste menüüd on võimalik taimetoidu ning sobilike lisanditega kavandada nii, et ühestki toitainest puudust ei teki, kutsume täistaimetoitlastest lapsevanemaid siiski üles nii ranget dieeti laste peal mitte praktiseerima. Lapse organism on alles arenemisjärgus ning tema vajadused loomse toidu järele ka veidi suuremad kui täiskasvanul. Juba ainuüksi muna või kala menüüsse jätmine hoiab ära paljude toitainete puuduse.

Arvestades aga üldisi toitumisharjumusi Eestis, juhime tähelepanu, et ettevaatusega tuleb suhtuda ka sagedasse ja suurtes kogustes loomse toidu tarbimisse, ka see võib tervisele negatiivselt mõjuda. Eestlaste toidulaud on üldiselt siiski väga loomse toidu keskne – liha- ja piimatooted on reeglina suures ülekaalus, kuigi taimetoidul võiks olla palju suurem osakaal. Taimedest saab inimene siiski väga palju kasulikke toitaineid ning kui seda menüüs liiga väheks jääb, võivad jällegi tekkida terviseprobleemid.

Eesti Toitumisnõustajate Ühendus rõhutab, et teadlik tasakaalustatud toitumine on just see, mis aitab kõige paremini hoida või parandada inimeste tervist. Kel soov enda toitumisharjumusi muuta ja ei soovi sellega endale kasu asemel kahju teha, võiks pöörduda spetsialistide poole. Selleks, et leida aga õige ja sobilik toitumisnõustaja, võiks pöörduda Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse poole, kuhu on koondunud kvalifitseeritud ja teadmiste ning oskuste kontrolli läbinud toitumisnõustajad. Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse üks eesmärk on aidata inimestel leida õige toitumisnõustaja või -terapeut, kes on saanud selleks põhjaliku väljaõppe.