Tervislik toitumine

ETTA ja Tervisekooli toitumisjuhised baseeruvad uutel Põhjamaade ja Eesti toidusoovitustel, kuid soovitame suuremas koguses köögi- ja kaunvilju, vähem kartulit ning lisaks soovitame igapäevaselt hapendatud tooteid ja maitsetaimi. Kõik soovitused toetuvad tõenduspõhistele allikatele (info kodulehel). Nende järgi toitudes on menüü tasakaalus ja tervislik, kontrollitud NutriData toitumisprogrammiga. Juhised on mõeldud segatoidulisele tervele inimesele, terviseprobleemide korral peab lähtuma […]

Järgnevad juhised baseeruvad Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni tervisliku toitumise juhistel. Toitumisjuhiste aluseks on uued Põhjamaade toidusoovitused ja uuendamisel olevad Eesti riiklikud toitumis- ja toidusoovitused. Neid järgides on sinu toidulaud energiat andev, tervist toetav ja kehakaalu normaliseeriv. Söö regulaarselt, pidades olulisimaks toidu kvaliteeti! Säti oma päev nii, et sinna mahuks kolm põhitoidukorda, mille vahele on paigutatud lisaks kaks kuni kolm […]

Eesti on õnneks veel traditsioonide maa ning sooja kodutoidu tegemine on enamustes peredes igapäevane norm. Kui sotsiaalministri määrusega koolieelsete lasteasutuste toitlustamise korraldamise kohta kaetakse lasteaias lapse ööpäevasest energiavajadusest 87,5%, siis jääb kuni kooliminekuni kodude kanda enamasti vaid õhtune söögikord ning nädalavahetused. Juhusliku vähetoiteväärtusliku söögikorra sattumine lapse päevakavasse vanuses 3-7 eluaastat on harv ning sageneb kooliea […]

Tänapäeva ühiskonna üheks suurimaks terviseriskiks on vale toitumine ning sellest tingitud erinevad haigused. Hoolimata sellest, et meie kaubandusvõrgud on pungil täis toidukraami ning meditsiini areng on olnud plahvatuslik, ei ole inimkond tervemaks muutunud. Vastupidi, vohama on löönud kõikvõimalikud terviseprobleemid, milles eestlased on enamiku Euroopa riikidega võrreldes esirinnas.1 Samas on uuringute tulemustele toetudes väidetud, et üle […]