Lastetoidud


LASTELE MEELDIVAD TOIDUD TERVISLIKUMAL MOEL
Anne Räim, toitumisnõustaja

Loodan et minu kogutud retseptidest on abi ka mõnel teisel „meeleheitel“ lapsevanemal, kellel on kodus jõnglane, kes sööb kõige parema meelega pelmeene ja makarone nii hommikuks, õhtuks, kui ka lõunaks. Köögiviljatoitude peale kirtsutab nina ja küsib võileiba.

Olen juba mõnda aega kogunud selliseid toiduretsepte mis võimaldaksid „peita“ köögivilju ja meelitada last neid sööma, ilma et ta ise alati teakski, mida sööb. Palju on võimalusi, kuidas köögivilju ja kala, mis pole tihti laste lemmikud, kasutada nendele meeldivate toitude seess. Kõiki neid toite on lihtsal moel võimalik muuta kas mõne komponendi ärajätmise, lisamise või asendamisega.

Rohkem retsepte meie uuest Tervisekooli retseptiraamatust!

HOMMIKUSÖÖGID

Magus rukkihelbe-õunapuder
1l vett
300g kooritud ja tükeldatud õunu
4 dl rukkihelbeid
0,5 tl soola
1 tl vanilli või vanillisuhkrut
1 tl mett, agaavisiirupit, vahtrasiirupit
Keeda õunad vees pehmeks ja töötle saumikseriga ühtlaseks. Lisa helbed ja sool ning hauta pehmeks.
Maitsesta mee ja vanilliga. Serveeri kuumalt või jahtunult.

Kaerahelbepuder marjadega
1 l vett
0,5 tl soola
4 dl täisterakaerahelbeid
200g (külmutatud) maasikad või vaarikad
1 tl mett, agaavisiirupit, vahtrasiirupit
Aja vesi keema, lisa sool. Keeda helbed pehmeks. Vahepeal töötle marjad saumikseriga püreeks või tambi tükiliseks seguks. Sega suurem osa kuuma pudru hulka, maitsesta meega. Ülejäänud marjapüree jaga pudruportsjonite peale. („100 rooga“, Maire Suitsu)

Mustika üllatus – smuuti / 3-4 tassi
250 ml jääsalatit
500 ml mustikaid
1 banaan
125 ml riisipiima/kookospiima/vett (vali endale sobiv ja maitsev vedelik)
Pane jääsalat, mustikad, banaan ja pool riisipiimast blenderisse ning sega täiesti ühtlaseks.
Lisa blenderdamise ajal ülejäänud riisipiim, kuni saad soovitud tekstuuri.

Tatrapuder kurgiga
100g tatart
1 salatikurk
2 muna
Maitsestamiseks võid, õli või kookosrasva
Soola
Keeda tatar pehmeks. Pese, koori ja riivi jämeda riiviga kurk. Keeda kõvad munad, lase neil jahtuda ning haki peeneks. Maitsesta valmis tatar soolaga, lisa kurk ja muna ning sega kõik omavahel segamini.

LÕUNA- JA ÕHTUSÖÖGID

Suvikõrvitsa-hakklihakotletid kamaga
400g suvikõrvitsat
400g hakkliha
50g riivjuust
1 dl kamajahu
2 muna
0,5 dl rõõska koort 10%-list
Petersell (hakitud, soovi korral)
Sool, must pipar
Kamajahu paneerimiseks
Riivi suvikõrvits ja vala sõelale. Riputa peale soola ja lase pool tundi seista. Pigista hästi kuivaks. Sega hakkliha, riivjuust, kamajahu, munad, kohvikoor ja suvikõrvits. Maitsesta soola, pipra ja hakitud peterselliga. Vormi kotleid ja paneeri kamajahus. Prae õlis kummaltki poolt 7–8 minutit. Järelküpseta suuremad kotletid 180-kraadises ahjus 10-15 minutit. Serveeri keedetud kartulite ja porganditega. („Kodukiri“, autor: Pille Enden)

Teistmoodi hakklihakaste
6 cm tükk porrulauku
1 tomat
0,5 paprikat
1 porgand
1 punt austerservikuid või muid meelepäraseid seeni
0,5tl sojakastet
1 spl Teriyaki kastet
400g veisehakkliha
1,5 l vett
2 dl hapukoort
2 dl piima
Värskeid hakitud ürte
Musta pipart
Küüslauku või tšillit (soovi korral)
Või või õli
Koori tomat. Porgandi võid riivida või hakkida väikesteks kuubikuteks. Tükelda kõik ülejäänud komponendid peenikeseks-peenikeseks. Aja kõrgeservalises pannis õli või või tuliseks ning kuumuta selles hakitud köögiviljad ja austerservikud. Kui kõik on pehme, lisa sojakaste ning Teriyaki kaste. Nüüd pane juurde hakkliha. Kui liha pole enam roosa, asu kastet edasi valmistama. Kes armastab tugevat jahukastet, lisagu jahu, segagu ning alles siis kallaku juurde vedelik. Aga ka vaid hapukoorega saab just paraja konsistentsi, mis pole liiga vedel ega ülemäära paks. Vala hulka piim ja vesi, keera tuli madalamaks ning lase lõpuni podiseda. Maitsesta pipra ja ürtidega. („Oma Maitse“ lugejaretsept, autor Madle Mühlbach)

Kalakotletid
Imemaitsvad ja lihtsad kotletid, mis valmivad ilma suuremate pingutusteta, aga meeldivad ka väiksematele kalasõpradele.
Külmutatud kala kasutades tuleks ta kindlasti eelmisel õhtul külmakappi sõelale sulama tõsta. Sellega tagad, et kalafilee saab piisavalt kuiv ja su kotletid ei lagune pannil ära.

Kogusest valmib umbes 10 kotletti.
400g valge kala fileed
1 sl tärklist
1 muna
100g (maitserohelise või küüslauguga) toorjuustu
1 dl hakitud ürte (till, petersell, murulauk)
Soola, valget pipart
Sulata kala üleöö külmkapis sõelal, et liigne niiskus välja nõrguks. Kui kala veel niiske tundub, siis patsuta teda köögipaberiga kuivemaks. Haki kalafilee väikesteks kuubikuteks, lisa toorjuust, hakitud ürdid, muna, tärklis ja maitseained. Töötle ühtlaseks taignaks. Tõsta 30-ks minutiks külmkappi seisma. Kuumuta pannil õli.
Vormi käte vahel taignast väikesed kotletid ja prae mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kotletid maitsevad head nii soojalt kui külmalt. (100 rooga sarjast “Kiirelt ja tervislikult”)


Frikadellisupp rohke köögiviljaga

300g hakkliha
1 muna
1 dl piima
0,5 dl riivsaia
1 väike sibul
soola, musta pipart
2l kana- või veiseliha puljongit võib ka lihtsalt vett
5 kartulit
2 porgandit
1 sibul
1 väiksem kaalikas
2 dl rohelist hernest (külmutatud või konserv-)
1 peotäis peterselli
Frikadellide valmistamiseks sega väikeses kausis piim ja riivsai ning lase 5 minutit paisuda. Sega omavahel hakkliha, muna, hästi peeneks hakitud sibul, riivsai, sool ja pipar. Veereta käte vahel väikesed ümmargused pallid ja küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil.
Teine võimalus on frikadelle keeta. Selleks kuumuta vesi potis keemiseni, lisa sool ja tõsta frikadellid vette. Frikadellid on valmis, kui need on veepinnale tõusnud.
Supi valmistamiseks aja puljong keema. Lisa tükeldatud kartulid ja kaalikas. Keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Passeeri sibul ja porgand kergelt õlis pannil ja lisa supile. Lisa herned ja frikadellid ning keeda veel 10 minutit. Puista peale hakitud petersell. („Hakkliharaamat“, autor Angeelika Kang)


Mitmevilja pannkoogid
d
1,5 dl kaerahelbeid
1 dl nisujahu
1,5 dl täisterajahu
2 sl rukkijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
0,5 tl soola
2,5 dl petipiima
2 muna
2 sl õli
Kaerahelbed ning pannkoogid saavad märksa maitsvamad, kui laotada kaerahelbed ahjuplaadile ning röstida neid 6-7 minutit 200° juures, plaati vahepeal raputades või kaerahelbeid lusikaga segades.
Seejärel jahvata kaerahelbed kohvimasinaga või köögikombainiga veidi peenemaks, aga mitte täiesti pulbriks, ning kalla kaussi.
(NB! Kui sa selle tegevuse kord juba ette võtad, oleks arukas röstida ja jahvatada korraga kohe suurem kogus ning seda kinnises topsis säilitada)
Mõõda juurde ülejäänud kuivad komponendid ning sega põhjalikult läbi. Teises anumas klopi kokku petipiim, munarebud ja 2 sl õli. Väikeses vahustamisanumas vahusta munavalged niiskelt läikivaks, teravate tippudega vahuks. Väldi ülevahustamist, mis muudab munavalge tuhmiks, kuivaks ja tükiliseks, mistõttu ta ei segune enam teiste komponentidega. Kalla kokkusegatud vedelad ained jahusegu keskele tehtud süvendisse ning sega taigen ühtlaseks, väldi ka siin liigset segamist, sest taigen muutub sellest sitkeks. Kalla segatud taigna peale munavalgevaht ning tõsta taigen alt ülespoole õrnalt segamini; aktiivne ringikujuline segamine lõhuks õrna vahu.
Määri suur praepann või õõnsustega pannkoogipann õhukeselt õliga ja lase keskmisel pliidikuumusel tuliseks minna. Tõsta pannile iga koogi jaoks ühesugune kogus, umbes 0,5 dl tainast ning prae kooke, kuni nende alumine pool on pruunistunud ja pealispind hakkab mulle ajama – selleks peaks kuluma umbes 2 minutit. Keera koogid ümber ja prae veel umbes minut. Hoia valmiskooke leiges ahjus.

Porgandipannkoogid
1,5 dl täisterajahu
5 dl mineraalvett
3 munavalget
300g porgandit
2 sl õli
Mikserda jahu vähese veega taignaks, lisa seejärel ülejäänud vesi ja vahuseks mikserdatud munavalged. Riivi porgandid peene riiviga ning sega taignasse, viimasena mikserda juurde õli. Määri pann õliga kas kokkukeeratud köögipaberitupsuga või kasuta määrimisvahendina poolekslõigatud toore kartuli lõikepinda. Prae koogid keskmisel kuumusel pruuniks ja läbiküpseks.