Taimsed määrded


Ingrid Akkermann, toitumisnõustaja, ingrid.akkermann@hotmail.com

Taimsed määrded annavad mitmeid võimalusi oma toidulauda rikastada ja tervislikumaks muuta. Need annavad vaheldust tavapärastele singi-, juustu-ja vorstivõileibadele.

Taimsed võileivakatted toetavad tervist, sest sisaldavad palju kiudaineid, häid rasvu, antioksüdante, mineraalaineid, vitamiine. Need tegurid mõjuvad hästi veresuhkru regulatsioonile, aitavad kõhukinnisuse puhul, stabiliseerivad kolesterooli, alandavad kõrget vererõhku ja toidavad keha vajalike toitainetega.

Rohkem retsepte Tervisekooli uuest retseptiraamatust!

Hernepasteet
Pool pakki kuivatatud poolikuid kollaseid herneid
1-2 suuremat porgandit
5 küüslauguküünt
3 loorberilehte
Purustatud musta pipart
Köögiviljapuljongi pulbrit
3-4 oliiviõli
Pane herned likku. Järgmisel päeval kurna ja loputa herned ning pane koos küüslauguküünte, porgandiviilude, loorberilehtedega keema. Keeda, kuni herned on täiesti pehmed. Kurna, vala kaussi, lisa pipart, puljongit ja oliiviõli ning püreesta saumikseriga ühtlaseks. Säilita külmkapis. (Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane „Taimetoidud kõigile“)

Põldoapasteet
250 g põldube
1 porgand
1 sibul
100g võid
1 küüslauguküüs
0,5 punase tšilli kauna
Hakitud peterselli, punet vm ürte
Sidrunimahla
Suhkrut, soola, musta pipart
Keeda ube soolases vees 20-25 min. Lisa kooritud ja tükeldatud sibul ja porgand ning hauta veel 20 min või kuni köögiviljad on hästi pehmed. Haki ürdid ning seemnetest puhastatud tšilli. Pane oad, porgand, sibul, või, küüslauk, tšilli ja ürdid blenderisse või töötle saumikseriga ühtlaseks pastaks. Maitsesta soola, suhkru, pipra ja sidrunimahlaga. („Kodukiri“ 9/2012)

Aedoapasteet
Purk valgeid ube
Pöidlaotsa suurune tükike sidrunit koos koorega
Näpuotsaga soola ja pipart
1spl oliiviõli
Purusta saumikseriga tükike sidrunit. Lisa kurnatud ja läbi loputatud oad. Purusta seni, kuni tekib ühtlane pasteet. Kraabi pasteet kausikesse, lisa natuke soola, pipart ja oliiviõli ning sega kõik hoolikalt läbi. (www.taimetoit.ee)

Seenepasteet
1 purk šampinjone või värskeid šampinjone
1-2 viilu sidrunit
Natuke kuivatatud või värsket tüümiani
Väheke oliiviõli, (sidruni)pipart ja sojakastet
(Törts konjakit või muud kangemat alkoholi)
Tükelda šampinjonid väikesteks tükkideks ning prae neid sojakastmes. Lõpupoole lisa natuke tüümiani ja sega. Võta pann tulelt. Vala praetud segu kaussi ning lisa oliiviõli, soovi korral konjak või muu kangem alkohol, (sidruni)pipar ning sidruniviil(ud). Purusta kõik käsimikseriga ühtlaseks massiks. Hoia pasteeti tund kuni paar külmas, et maitsed saaksid imenduda ning pasteet jahtuda. Sobib eriti hästi röstitud kukli. (www.taimetoit.ee)

Hummus
Hummus on pärit Lähis-Idast ja Araabiast. Oma esialgsel kujul – “Hummus Kasana” on retsept pärit keskaegsest Egiptusest 13.sajandist. Tänapäeval on hummus populaarne kogu maailmas. Hummus on kõrge raua, C-vitamiini ja märkimisväärses koguse foolhappe ja B6-vitamiini sisaldusega. Kikerhernes on hea valgu- ja kiudaineteallikas. Tahini e. seesamiseemnepasta on saadud seesamiseemnetest.

1 purk konservkikerherneid
2 suuremat küüslauguküünt
1 tl soola
2 spl tahinit
0,5 tl musta pipart
0,5-1 dl oliiviõli
Soovi korral Cayenne`i pipart
Loputa kikerherned rohke veega, nõruta ja püreesta köögikombainis. Lisa jämedalt hakitud küüslauk, tahhiinipasta, sidrunimahl, maitseained ja sega läbi. Lisa õli ja sega ühtlaseks. Hummusesse võid segada paprikatükke, oliive. Säilita külmas.

Avokaado määre ehk Guacamole
1 purustatud valminud avokaado
½ laimi mahl
1 väike punane sibul
Pool hakitud paprikat
Soovi korral hakitud tšillipipart
Soola, pipart
Purusta avokaado kahvli või saumikseriga, sega juurde ülejäänud koostisained.

Naadipesto
Paar peotäit nooremaid naadi lehti
1 pakk india pähkleid
¼ Klaasi oliiviõli
Näpuotsatäis soola
1 suur küüslauguküüs
Loputa naadilehed kergelt läbi ning purusta koos ülejäänud ainetega ühtlaseks pestoks. Säilita külmkapis. (www.naminami.ee)

Peedipesto
Peedipesto sobib nii dipikastmeks, keedetud makaronide hulka segamiseks kui leivale määrimiseks. Väga mitmekülgne ja maitsev amps!
2 keedetud peeti
2 sl külmpressitud rapsi- või oliiviõli
Kimp värsket basiilikut
1 küüs hakitud küüslauku
0.5 tl soola, purustatud musta pipart
0.5 dl röstitud päevalilleseemneid
0.5 dl riivitud parmesani juustu
1-2 tl sidrunimahla
Kui kasutad tooreid peete, siis keeda peedid koorega, lase veidi jahtuda ja koori. Püreesta köögikombainis või riivi peeneks. Lisa kõik ülejäänud ained. Püreesta ühtlaseks, maitsesta. (www.naminami.ee)

Mandli majonees
1 klaas leotatud mandleid
½ vett või aedviljapuljongit
1 sl kuivatatud sibulat või 3 spl hakitud sibulat
3 sl hakitud punast paprikat
1 küüslauguküüs
1 kooritud ja hakitud sidrun
1 sl õli (linaseemneõli)
1 tl kuivatatud punet või 1 sl värsket punet
(2 tl punavetikahelbeid)
Näpuotsaga vürtsköömneid, karrimaitseainet, piprasegu
Sega köögikombainis mandlid ja vesi või puljong kuni segu on ühtlane. Lisa sidrun, sibul, paprika, küüslauk, õli, pune, vetikahelbed ja vürtsid. Sega, kuni segu on ühtlane, lisa vajadusel soovitud konsistentsi saamiseks vett. (Robert O.Young, PhD ja Shelly Redford Young „pH IME“)