Toiduainete info

Šokolaad – kuninglik maius Urmas Soots, „Toitumisteraapia“ toimetaja Atrtikkel on avaldatud ajakirjas „Toitumisteraapia“ nr., www.tervisekool.ee On mõneti üllatav, et šokolaadi roll meie igapäevaelus on niivõrd suur. Seda peetakse üheks tähtsamaks meeleolu loovaks, võiks isegi öelda rituaalseks maiuspalaks. Šokolaaditoodete loetelu on lõputu. Külla minnes, tänutäheks või olulisele inimesele meeleheaks kingitakse sageli šokolaadikarp, šokolaad on asendamatu komponent […]

Seened meie toidulaual ja ravimikapis Stella Jakobson, toitumisterapeut, stella@novarfm.ee Artikkel ajakirjast „Toitumisteraapia“ nr.1. www.tervisekool.ee Eesti inimene armastab metsas käia ning marju ja seeni korjata. Seente puhul tekib aga küsimus nende toiteväärtuse kohta. Kes kirjutab nende kasulikkusest, kes aga sellest, et neist ei saa vajalikke aineid kätte. Nii kummaline, kui see ka ei ole, aga mõlemad […]

Rohelise teega arteroskleroosi, vähi, Alzheimeri tõve ja muude haiguste vastu Kristiina Singer, toitumisnõustaja, kristiina.singer@gmail.com Artikkel ajakirjast „Toitumisteraapia nr.1, www.tervisekool.ee Hiinlased tunnevad rohelist teed juba tuhandeid aastaid. Kui varasematel aastatel oli tee rikaste inimeste jook, siis peale Suurbritannia kolonisatsiooni Aasias 18. sajandil lagunes hiinlaste teemonopol ja tee muutus taskukohaseks kõigile. Viimasel ajal on roheline tee Euroopas […]

Kuidas õli valida? Annely Soots, toitumisterapeut ja Heret Pauskar, proviisor ja oliivikasvataja Itaalias Artikkel on pärit ajakirjast „Toitumisteraapia“ nr. 4, www.tervisekool.ee Oliivid on väga rasvarikkad puuviljad, sisaldades rasvu keskmiselt 20-30%, mis asetab nad samale pulgale pähklite ja seemnetega. Tervislikku oliiviõli saadakse oliivide külmpressimise teel – selliselt pressitud õli kvaliteet on kõrgem, kuna madalama temperatuuri kasutamine […]

Läätsed – terve inimese toit Laura Paju, toitumisnõustaja, OÜ Via Naturale konsultant, www.vianaturale.ee Lääts on tõenäoliselt Kesk-Aasiast pärit üheaastase taime vili, mida on tarbitud juba eelajaloolistest aegadest alates. Lääts oli üks esimesi toiduks kasvatatavaid kultuurtaimi, mis levis Kesk-Aasiast Euroopasse, Aafrikasse ja Indiasse. Läätsede söömine oli populaarne nii egiptlaste, roomlaste, kreeklaste, juutide kui ka hindude seas. […]

Annely Soots, toitumisterapeut Artikkel ajakirjast „Toitumisteraapia“ nr.5, www.tervisekool.ee Lina on üks iidsemaid kultuurtaimi, mida kasvatati juba iidses Egiptuses, kus linaõli pandi kaasa ka muumiatele. Linataime teaduslik nimetus Linum usitatissimum tähendab ladina keeles “kõige kasulikum taim”. Mis mõttes see siis kasulik on? Külmpressmeetodil pressitud linaõli sisaldab A- ja E- vitamiini ning teisi bioloogiliselt aktiivseid aineid. Linaõli […]

Laura Paju, Toitumisnõustaja, OÜ Via Naturale konsultant www.vianaturale.ee Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. quinoa) on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kinoad kasvatati Lõuna-Ameerikas juba vähemalt 6000 aastat tagasi. Sealsete pärismaalaste jaoks oli see kartuli ja maisi kõrval üks põhitoiduaineid. Inkade jaoks oli kinoa püha taim, kandes nime “seemnete ema”. Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu […]

Laura Paju, toitumisnõustaja, OÜ Via Naturale konsultant, www.vianaturale.ee Kikerherned on Lähis-Idast pärit üheaastase taime viljad. Kuni meetrikõrguse põõsastaime lühikesed ja kumerad kaunad sisaldavad 1-4 tera. Kikerherneid on mitut sorti, värv võib olla nii kollakas, punakas, pruun kui ka must. Maitselt meenutavad kikerherned veidi pähkleid, konsistentsilt on nad kreemjad ja tärkliselised. Selle oa ladinakeelne nimetuse Cicer […]

Anneli Ratas, toitumisnõustaja, Annely Soots, toitumisterapeut Artikkel ajakirjast „Toitumisteraapia“ nr.2, www.tervisekool.ee Kapsast peetakse ristõieliste köögiviljade kuningaks. Kapsas on pärit Brassicaceae (ristõieliste) perekonnast, kuhu kuulub palju erinevaid kapsalisi, millest tuntumad on punane ja valge peakapsas, spargelkapsas ehk brokoli, rooskapsas ehk Brüsseli kapsas, lillkapsas, lehtkapsas, kähar peakapsas ehk Savoy kapsas jt. Viimasel ajal on kapsaliste perekonna taimed […]

Küüslauk (Allium sativum) Toitumisteraapia ajakiri nr. 4, www.tervisekool.ee Küüslauk on üle maailma tuntud liilialiste perekonda kuuluv taim, mida on kasutatud ravimtaimena juba vähemalt 5000 aastat. Üldteada on küüslaugu tugev antibakteriaalne ja viirusevastane toime, kuid kas temast on kasu ka südame-veresoonkonna probleemide korral? Küüslauk on võimas looduslik antibiootikum ja erinevalt medikamentidest ei teki tema pideval tarbimisel […]