Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Koolitus Hapendatud toidud ja kääritatud joogid Rahvatervise Akadeemias 19.09.2020

19. sept.

Koolitus “Hapendatud toidud ja kääritatud joogid” annab alusteadmised toidu hapendamisest (võõrapäraselt fermenteerimisest), ülevaate erinevatest hapendamise võimalustest ning hapendatud toitude omadustest. Koolitusel saad ka näpunäiteid, kuidas hapendada nii, et kõik õnnestub ning mõistmise enamlevinud vigadest, mis võivad tekkida hapendamise protsessis. September on hea aeg hapendamiskunsti praktiseerimiseks ja omandamiseks, kuna kohalik saak on kättesaadav rikkalikus valikus, seega saad kohe asuda katsetama. Suurepärane viis loodusandide säilitamiseks ja iseenda tervise hüvanguks on justnimelt hapendamine. Koolituse käigus räägime ka kalja, õlle, siidri ja muude põnevate jookide ning toodete valmistamise saladustest.

Koolituse teooriatunde täiustab praktiline õpe. Lisaks tuntud hapukurgile ja -kapsale saad teada, milliseid köögivilju ja kuidas veel hapendada (peeti, porgandit, seeni, paprikat, isegi tomatit, õunu, ploome ja palju muud) ning miks hapendatud toidud tervisele nii head on.

Koolitaja võtab kohapeal degusteerimiseks kaasa valiku erinevaid hapendatud tooteid. Lisaks pannakse kohapeal “käima” kimchi, kombucha, porgandid ja mõni muu kohalik köögivili. “Käima” pandud purgid saab iga osaleja soovi korral koju kaasa võtta ja lasta fermenteerimisprotsess lõpuni käia, misjärel saab valminud tooteid kodus degusteerida.

Hapendatud toidud on kasulikud

Hapendamine on meile tuntud juba esivanemate ajast, kui talve põhiliseks köögivilja ja C-vitamiini allikaks oli suurtes puutünnides hoitav hapukapsas. Isegi James Cook (1728-1779) võttis oma pea kolm aastat kestnud ümbermaailmareisile 4 tonni hapukapsast kaasa, teades, et see aitab tänu C-vitamiini sisaldusele skorbuuti haigestumist vältida. C-vitamiini kõrval on veelgi olulisem see, et hapnemise käigus paljunevad piimhappebakterid (laktobatsillid). Nii nagu köögivilja hapnemise käigus tõrjutakse riknemist soodustavaid mikroorganisme, piiratakse piimhappebakterite toimel patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroorganismide vohamist seedetraktis. Hapendatud toidud on kasulikud, kuna tänu sellele saab kujuneda tervist toetav mikrobioom.

Tervisele tuleb kasuks see, kui me sööme hapendatud toite regulaarselt, kuid mõõdukalt. Ideaalne oleks, kui sööme iga päev 3-4 supilusikat hapendatud köögivilju. Seetõttu on eriti väärt mõte suvine rikkalik köögiviljasaak talvevarude jaoks hoopis hapendada, mitte marineerida.

Õppekava koostamise alus:

Toitumisnõustaja, tase 5 kutsestandard, kompetents B.2.1

Sihtgrupp:

Tervisehuvilised, toitumisnõustajad, toitumisterapeudid, tervishoiutöötajad jm tervisespetsialistid

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • fermentatsiooni ehk hapnemise ja käärimise protsess;
  • erinevad fermentatsiooni liigid;
  • fermentatsiooni tingimused;
  • fermenteeritud toidu toitaineline koostis;
  • fermenteeritud toitude järeltöötlus ning säilivusaeg;
  • erinevad fermenteeritud toidud jaekaubanduses;
  • tervisealased väited.

Õpiväljundid:

Pärast koolituse läbimist õppija:

  • saab aru fermentatsiooni protsessidest;
  • tunneb peamisi toidu fermenteerimise viise;
  • mõistab fermenteeritud toidu (nt hapukurk) erinevust mitte fermenteeritud toidust (nt marineeritud kurk);
  • oskab eristada erinevaid turul olevaid fermenteeritud tooteid;
  • oskab aedvilju hapendada ja kombuchat valmistada.

Õppekavaga saad tutvuda SIIN.

Koolituse maht:

8 akadeemilist kontakttundi.

Koolitaja:

Lektor Rain Kuldjärv, MSc:

Rain Kuldjärv on töötanud üle kümne aasta TFTAK-is, kus viinud läbi erinevaid sensoorse analüüsi katseid, treeninud ja juhtinud kohalikku paneeli ning koolitanud tööstuse spetsialiste ja erinevate toidukonkursside komisjoniliikmeid, näiteks Eesti Parima Toiduaine komisjoni ja Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi komisjoni. Raini teadus- ja arendustöö üks peasuundasid on fermentatsioon, peamiselt joogitööstuses. Näiteks koostöös Siidrikojaga on TFTAKis väljaarendatud joogid saanud tunnustust lisaks Eestile ka rahvusvahelistel võistlustel. Eesti õunte sobilikust kvaliteetse siidri valmistamiseks analüüsib Rain ka oma valmivas doktoritöös.

Osalustasu:

Koolituse osalustasu on 93 €* (EÕL ja ETNÜ liikmetele -5%).

Korraldaja poolt on tagatud tervislikud kohvipausid ning paberkujul koolitusmaterjalid. Hinnas sisaldub tooraine koolituse praktilise osa läbi viimiseks ning purgid, millega koolitusel valminud toidud/joogid koju kaasa võtta.

Osaleja saab tõendi 8 täiendkoolitustunniga.

*Hind sisaldab käibemaksu.

Toimumisaeg ja -koht:

Koolitus toimub 19. septembril kell 10:00-17:30 TALLINNAS, Väike-Paala 1, Rahvatervise Akadeemia koolitusruumis.

Kohaletuleku juhised on leitavad SIIN.

REGISTREERU KOOLITUSELERegistreerumine on avatud 14. septembrini 2020 või kuni kohti jätkub. Koht koolitusele on broneeritud peale osalustasu laekumist. 

*Osalustasu laekumine on koolitusel osalemise kinnitamise aluseks. Osalustasu tagastatakse täies mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette 7 päeva. Osalustasu tagastatakse 50% mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette vähem kui 7 päeva. Osalustasu ei tagastata, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest koolituse toimumise päeval või jääb teatamata koolitusele tulemata.

Füüsilised isikud saavad taotleda Maksu- ja Tolliametilt tulumaksutagastust 20%.

Rahvatervise Akadeemia (Nutrilligent OÜ) on Eesti Töötukassa koolituskaardi koostööpartner.

NB! Oma maksustatavast tulust võib maha arvata kalendriaasta jooksul tasutud enda ja alla 26 aasta vanuse lapse, lapselapse, venna ja õe koolituskulud või nende koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Rahvatervise Akadeemia majandustegevusteate nr: 168877.

Details

Date:
19. sept.
Event Categories:
,