Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Koolitus “Hapendatud toidud ja kääritatud joogid” Rahvatervise Akadeemias 9.05.2020 ja 16.05.2020

9. mai - 16. mai

Koolitus “Hapendatud toidud ja kääritatud joogid” annab alusteadmised toidu hapendamisest (võõrapäraselt fermenteerimisest), ülevaate seda protsessi läbi viivatest mikroorganismidest ning hapendatud toitude omadustest. Kevade lõpp on just õige aeg hapendamiskunsti praktiseerimiseks ja omandamiseks, kuna loodussaadused hakkavad järjest valmima ning mitmekuise praktiseerimise tulemusel saavutad sügiseste aiasaaduste ajaks meistrioskused. Suurepärane viis nende säilitamiseks ja iseenda tervise hüvanguks on justnimelt hapendamine. Koolituse käigus räägime ka kalja, õlle, siidri ja muude põnevate jookide ning toodete valmistamise saladustest.

Koolituse teooriatunde täiustab praktiline õpe. Lisaks tuntud hapukurgile ja -kapsale saad teada, milliseid köögivilju ja kuidas veel hapendada (peeti, porgandit, seeni, paprikat, isegi tomatit, õunu, ploome ja palju muud) ning miks hapendatud toidud tervisele nii head on.

Praktilises töötoas õpid valmistama kombuchat ja kimchit. Lisaks püüame hapendada ka porgandit, karulauku või muud parasjagu kättesaadavat toorainet. Kohapeal valmistatud toidud jäävad nädalaks hapnema, et siis koolituse teisel päeval neid degusteerida ja arutleda maitse ning tulemuse üle.

Hapendatud toidud on kasulikud

Hapendamine on meile tuntud juba esivanemate ajast, kui talve põhiliseks köögivilja ja C-vitamiini allikaks oli suurtes puutünnides hoitav hapukapsas. Isegi James Cook (1728-1779) võttis oma pea kolm aastat kestnud ümbermaailmareisile 4 tonni hapukapsast kaasa, teades, et see aitab tänu C-vitamiini sisaldusele skorbuuti haigestumist vältida. C-vitamiini kõrval on veelgi olulisem see, et hapnemise käigus paljunevad piimhappebakterid (laktobatsillid). Nii nagu köögivilja hapnemise käigus tõrjutakse riknemist soodustavaid mikroorganisme, piiratakse piimhappebakterite toimel patogeenide ehk haigusi tekitavate mikroorganismide vohamist seedetraktis. Hapendatud toidud on kasulikud, kuna tänu sellele saab kujuneda tervist toetav mikrobioom.

Tervisele tuleb kasuks see, kui me sööme hapendatud toite regulaarselt, kuid mõõdukalt. Ideaalne oleks, kui sööme iga päev 3-4 supilusikat hapendatud köögivilju. Seetõttu on eriti väärt mõte suvine rikkalik köögiviljasaak talvevarude jaoks hoopis hapendada, mitte marineerida.

Koolitusel valmistatavad toidud ja joogid

Kimchi on korea rahvustoit, mis oma kasulike toimete tõttu kogub üha enam populaarsust ka Eestis. Tegemist on hapendatud kapsasalatiga, mis idee poolest meenutab meie hapukapsast,  kuid mille põhikoostisaineks on hiina kapsas. Salat annab üsna tõsise vürtsipuhangu. Hapendatud toiduna on see hea immuunsüsteemi toetaja. Lisaks saab hapendatud kapsasalatist rohkelt kiudaineid, C-vitamiini ja muid kasulikke toitaineid.

Kombucha ehk teeseenejook on Eestis tuntust kogunud juba aastaid. Legendi järgi tuleneb Kombucha nimetus Korea arsti Kombu järgi, kes Jaapani keisrit selle spetsiifilise teega ravis. Osad allikad on sellele joogile omistanud isegi imeravimi omadusi, mistõttu püüame leida vastuseid küsimusele, et mis sellest pikast nimekirjast päriselt tõendatud on.
Ilmselt on paljud selle joogiga kokku puutunud juba lapsepõlves, mil teeseen mitmetes kodudes elutses. Välimuselt ei ole just kõige ahvatlevam, kuid maitselt meenutab see õunasiidrit. Tänapäeval leiab Kombuchasid ka tavakaubandusest, baaridest ja söögikohtadest, kui siinkohal kerkib õhku küsimus, kas tegemist on ikka ehtsa teeseenejoogiga või pigem limonaadiga. Peale koolituse läbimist oskad erinevatel toodetel kindlasti vahet teha ning maitsvat jooki ise valmistada.

Õppekava koostamise alus:

Toitumisnõustaja, tase 5 kutsestandard, kompetents B.2.1

Sihtgrupp:

Tervisehuvilised, toitumisnõustajad, toitumisterapeudid, tervishoiutöötajad jm tervisespetsialistid

Koolitusel käsitletavad teemad:

  • fermentatsiooni ehk hapnemise ja käärimise protsess;
  • erinevad fermentatsiooni liigid;
  • erinevad fermentatsiooni läbi viivad mikroorganismid;
  • fermentatsiooni tingimused;
  • fermenteeritud toidu toitaineline koostis;
  • fermenteeritud toitude järeltöötlus ning säilivusaeg;
  • erinevad fermenteeritud toidud jaekaubanduses;
  • tervisealased väited.

Õpiväljundid:

Pärast koolituse läbimist õppija:

  • saab aru fermentatsiooni protsessidest;
  • tunneb peamisi toidu fermenteerimise viise;
  • mõistab fermenteeritud toidu (nt hapukurk) erinevust mitte fermenteeritud toidust (nt marineeritud kurk);
  • oskab eristada erinevaid turul olevaid fermenteeritud tooteid;
  • oskab aedvilju hapendada ja kombuchat valmistada.

Õppekavaga saad tutvuda SIIN.

Koolituse maht:

26 akadeemilist tundi, sh 10 akadeemilist tundi iseseisvat tööd.

Koolitaja:

Lektor Rain Kuldjärv, MSc:

Rain Kuldjärv on töötanud üle kümne aasta TFTAK-is, kus viinud läbi erinevaid sensoorse analüüsi katseid, treeninud ja juhtinud kohalikku paneeli ning koolitanud tööstuse spetsialiste ja erinevate toidukonkursside komisjoniliikmeid, näiteks Eesti Parima Toiduaine komisjoni ja Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi komisjoni. Raini teadus- ja arendustöö üks peasuundasid on fermentatsioon, peamiselt joogitööstuses. Näiteks koostöös Siidrikojaga on TFTAKis väljaarendatud joogid saanud tunnustust lisaks Eestile ka rahvusvahelistel võistlustel. Eesti õunte sobilikust kvaliteetse siidri valmistamiseks analüüsib Rain ka oma valmivas doktoritöös.

Osalustasu:

Koolituse osalustasu on 186 €* (EÕL ja ETNÜ liikmetele -5%).

Korraldaja poolt on tagatud tervislikud kohvipausid ning paberkujul koolitusmaterjalid. Hinnas sisaldub tooraine koolituse praktilise osa läbi viimiseks ning purgid, millega koolitusel valminud toidud/joogid koju kaasa võtta.

Osaleja saab tunnistuse 26 täiendkoolitustunniga.

*Hind sisaldab käibemaksu.

Toimumisaeg ja -koht:

Koolitus toimub kahel päeval: 9. ja 16. mail kell 10:00-17:30 TALLINNAS, Väike-Paala 1, Rahvatervise Akadeemia koolitusruumis.

I päev algab teooriaosaga ja päeva teisel poolel on praktiline töötuba, mille käigus valmistatakse tervislikku kombuchat, kimchit ja muid hapendatud köögivilju.

II päev algab degusteerimise ja aruteluga ning lõpeb teooriaosaga.

 

Kohaletuleku juhised on leitavad SIIN.

REGISTREERU KOOLITUSELERegistreerumine on avatud 30. aprillini 2020 või kuni kohti jätkub. Koht koolitusele on broneeritud peale osalustasu laekumist. 

*Osalustasu laekumine on koolitusel osalemise kinnitamise aluseks. Osalustasu tagastatakse täies mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette 7 päeva. Osalustasu tagastatakse 50% mahus, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest ette vähem kui 7 päeva. Osalustasu ei tagastata, kui osaleja teatab koolitusel mitteosalemisest koolituse toimumise päeval või jääb teatamata koolitusele tulemata.

Füüsilised isikud saavad taotleda Maksu- ja Tolliametilt tulumaksutagastust 20%.

Rahvatervise Akadeemia (Nutrilligent OÜ) on Eesti Töötukassa koolituskaardi koostööpartner.

NB! Oma maksustatavast tulust võib maha arvata kalendriaasta jooksul tasutud enda ja alla 26 aasta vanuse lapse, lapselapse, venna ja õe koolituskulud või nende koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Rahvatervise Akadeemia majandustegevusteate nr: 168877.

Details

Start:
9. mai
End:
16. mai
Event Categories:
,