Käesoleva blogiartikli autoriõigused kuuluvad: Bio4You-le www.bio4you.eu

Juba mõnda aega tagasi on meie poe- ja köögiriiulitele hiilinud erinevad jahud nagu läätsejahu, teff jahu, hirsijahu ja veel palju muid. Kui aga tunned, et ei oska kogu selles jahude virrvarris orienteeruda, siis oleme sinu jaoks kokku pannud lühikirjelduste, põhiomaduste ja retseptidega teejuhi. Loe kindlasti edasi, sest oleme kindlad, et mõned jahud tulevad sulle toreda üllatusena!

Punase läätse jahu

Läätsejahu saadakse tavaliselt roheliste, aga ka koorimata punaste läätsede töötlemisel. Tihti töödeldakse mahetoodet veskikivides looduskivil ning käsitsi. Jahu on võimalik valmistada ka kodus: loputa ja nopi välja kõik teist värvi läätsed. Pane läätsed vähemalt 4 tunniks (või üleöö) likku. Kasuta toasooja või pigem jahedamat vett. Kuivata läätsed kas õhu käes need ühtlaselt laiali laotades või kasuta ahju ja miinimumtemperatuuri, et säiliksid kõik toitained. Kui läätsed on täiesti kuivad, purusta need jahuks, kasutades kas blenderit, köögikombaini või jahvatajat. Säilita õhukindlas klaasnõus – nii on see kasutuskõlblik mitu kuud.

Punase läätse jahu eristab kahvaturoosa värvus: see on rikas raua- ja kiudainesisaldusega ning madala rasvasisaldusega, suurepärane toit tervislikuks ja tasakaalustatud toitumiseks.

Miks eelistada läätsejahu?

  • See sisaldab vitamiine B1, B2 ja B3; mineraalsoolasid nagu kaalium, kaltsium, fosfor, raud ja tsink; lahustumatuid ja lahustuvaid kiudained, sealhulgas kaks probiootilist kiudu nagu inuliin ja pektiin.
  • Glükeemiline indeks on väga madal.
  • Sisaldab väga vähe rasvhappeid ja kolesterooli.
  • Looduslikult gluteenivaba.
  • Suurepärane kiudainete, fosfori, foolhappe ja raua allikas.
  • Parandab veresuhkru taset.
  • Võib aidata ennetada südame-veresoonkonna häireid.
  • Hoiab kaua täiskõhutunnet.

Nagu kõigil kaunviljadel, on ka läätsedel madal glükeemiline indeks, mistõttu läätsejahu on ideaalne toit kehakaalu ja veresuhkru kontrollimiseks. Läätsejahu võib kombineerida ka teiste jahudega, näiteks mandli või pruuni riisiga, et suurendada toitudes raua- ja valgusisaldust ning kiudaineid.

Kasutatakse köögis suppide ja hautiste paksendajana, kuid eelkõige leiva, focaccia, vrappide, maiustuste ja küpsiste valmistamiseks, sageli segatuna muude jahudega, näiteks riisijahuga.

Punase läätse jahu Bio4You poest leiad siit.

Punase läätse jahu retseptid

Gluteenivaba tervislik lameleib

Vaja läheb:

Valmistamine:

Lisa kõik koostisosad kaussi ja sega korralikult. Jäta 2-3 minutiks seisma, et vesi jahusse imbuks. Prae keskmise kuumuse ja natukese õliga, kuni mõlemad küljed on kuldpruunid. Sobib tavaliste tortillade gluteenivabaks asenduseks ja ka näiteks täidetud pannkookide tegemiseks.

Punase läätse jahu omlett

Paljud on kindlasti tuttavad kikerhernejahust valmistatava omletiga, aga proovi ka läätsejahust omletti! Läätsejahu on “kergem” ning jätab omleti õhulisemaks.

Vaja läheb:

  • 4 spl punase läätse jahu
  • pool tassi vett
  • soola ja pipart
  • hakitud peterselli
  • hakitud sibulat
  • seeni (soovi korral)

Valmistamine:

Sega kõik koostisosad omavahel ning prae õliga keskmisel kuumusel mõlemalt poolt. Naudi majoneesi või mõne muu lemmikkastmega.

Hirsijahu + pruun hirss

Hirsi metsik vorm (pruun hirss) sisaldab palju erinevaid elutähtsate protsesside jaoks vajalikke mikroelemente ja mineraalsooli. Kõige olulisem element meie tervisele on aga ränihape, mida kasutatakse immuunsüsteemi tugevdamiseks, rakkude ja kõhrede uuenemise aktiveerimiseks, vereloomesüsteemi toitmiseks ja organismi mitmekülgseks taastamiseks.

Metsik koorimata pruun hirss on ka üks mineraalirikkamaid teravilju: selle koores on palju mineraale, mikroelemente ja toimeaineid, mille kasulikkust on palju uuritud. See iidne teravili sisaldab lisaks ränihappele veel ka kaltsiumi, tsinki, fosforit, kaaliumit, fluori, magneesiumi ja seejärel valke, lipiide ja süsivesikuid, mis kokku on meie luustiku ehituseks hädavajalikud.

Ränihappe kõrge sisaldus tagab ka värske, sileda naha ja tugevad läikivad juuksed. Koos fluoriidiga soodustab see hammaste paranemist ja tagab küünte hea tervise. Tugevdab kopsukudet, muutes selle vastupidavamaks ja paindlikumaks. Annab kudedele ja veresoontele elastsuse ja tugevuse, aidates parandada vereringet. See aitab kaasa põletike paranemisele ning tervete luustiku ja liigeste loomisele.

Hirsil on aga veel tervislikke omadusi: see on rikas ka niatsiini (B3-vitamiin) poolest, mis aitab kehal juhtida rohkem kui 400 ensüümreaktsiooni. Niatsiin on oluline ka terve naha ja elundite toimimiseks. Tegelikult on see nii oluline ühend, et seda lisatakse sageli töödeldud toitudele nende rikastamiseks.

Hirss, eriti tumedamad sordid, on ka suurepärane beetakaroteeni allikas. See looduslik pigment toimib nii antioksüdandina kui ka A-vitamiini eelkäijana, aidates teie kehal võidelda vabade radikaalidega ja toetades teie silmade tervist.

Pruun hirss on tuntud selle poolest, et ravib kõhukinnisust ja on kehale üldiselt hea “detox” toit. Samuti võivad hirsijahus olevad vitamiinid ja mineraalid aidata nahaprobleemide korral.

Segatuna teiste jahudega kuni 20-30%, võib seda kasutada ka leiva, saiakeste, kookide või küpsiste valmistamiseks.

Hirsijahu ja pruuni hirsi Bio4You poest leiad siit.

Hirsijahu retseptid

Hirsi, mandli ja pistaatsiaküpsised (vegan & gluteenivaba)

Vaja läheb:

Valmistamine:

Eelkuumuta ahi 180°C kraadini. Sega kausis omavahel kokku hirsijahu, mandlijahu, kardemon, sool ja sooda. Sega hulka ka pistaatsiapähklid ja sidrunikoor. Aseta hetkeks kõrvale. Teises kausis vispelda kookosõli vahtrasiirupiga, vanillisuhkur ja sidrunimahl. Kalla kuivainetega kokku ja lase 10 minutit seista. Vormi kätega 16 pisikest pallikest, pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta pallikesed lamedaks. Küpseta umbes 15 minutit kuni küpsised on kuldpruunid

PS! Kui segu on liiga kuiv, võid pisut rohkem kookosõli lisada.

Hirsi-mandlivõi vahvlid

Vaja läheb:

 

Valmistamine:

Eelkuumuta vahvliküpsetaja. Samal ajal pane kõik koostisosad (va hirsijahu) blenderisse või köögikombaini ja sega, kuni segu on täiesti kreemjas. Lisa jahu ning sega uuesti. Küpseta vahvlimasinas nagu tavalistki vahvlit!

Lupiinijahu

Vahemere ääres, Põhja-Aafrikas ja Ladina-Ameerikas levinud lupiinioad pärinevad väikesest koonusekujulisest taimest, millel on lillad, sinised või kollased õied. Lupiinijahu sisaldab palju kiudaineid, valku ja mainimist väärivad ka magneesium, kaltsium, tsink, raud, kaalium ja B-vitamiinid. Lisades teatud protsendi lupiinijahu küpsetistele (nii magusatele kui ka soolastele), muudad oma toidu valgu- ja kiudaineterikkamaks, vähendad selle glükeemilist indeksit ja lisad ka asendamatuid aminohappeid, mis on organismi tööks väga vajalikud. Seega, lisades oma toidule kasvõi 10% lupiinijahu, muudad kogu toidu olulisemalt toitainerikkamaks. Toiteväärtuse poolest on lupiinijahu üks proteiinirikkamaid (43% valke, seega 43 g 100 g tootes).

On ka leitud, et lupiin võib vähendada kolesterooli ja ennetada selliseid haigusi hüpertensioon ja diabeet.

Lupiinijahu on tuntud ka keto dieeditajate seas, sest tegemist on low-carb ehk madala süsivesikusisaldusega toiduainega.

Pane aga tähele, et lupiinijahu võib maitseda pisut harjumuspäratult ja vahel isegi kibedalt. Kui aga maitsestada toidud õigesti, on lupiinijahu suurepäraseks toiduaineks!

Lupiinijahu Bio4You poest leiad siit.

Lupiinijahu retseptid

Madala süsivesikusisaldusega valge lupiinitortilla

Vaja läheb:

Valmistamine:

Klopi muna õrnalt vahule. Lisa lupiinijahu ja sega, kuni moodustub kreemjas segu. Lisa piim ning sega uuesti korralikult. Jäta segu hetkeks kõrvale ja soojenda pann kookosõliga. Vala 55 g tainast kuumale pannile ja küpseta 3-4 minutit mõlemalt poolt. Tortilla mõlemad küljed peaksid jääma kuivad ja pisut krõbedad (mitte pehmed) ja pruunide täpikestega. Küpseta ka teine tortilla. Serveeri sobiva sisuga ja naudi!