Meelte kool alustab õpilaste toitumisharjumuste kujundamisega

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse (ETNÜ) ellu kutsutud Meelte kool alustab neljas Tallinna ja ühes Tartu koolis õpilastele tervisliku toidu õpet.

Tallinna Haridusameti, KÜSKi ja RIMI Food toetusel alustab ETNÜ Meelte kool Tallinnas Järveotsa Gümnaasiumis, Tõnismäe Reaalkoolis, Südalinna ja Tondi Koolis ning Tartust osaleb Tartu Descartes kool. Igast koolist osaleb üks klassitäis õpilasi, kokku veidi üle 100 lapse, kes läbivad 35-nädalase kursuse, mille jooksul avastatakse oma meeled ja maitsed ning õpitakse lugu pidama puu- ja köögiviljadest. Tunde viivad koolis läbi ETNÜ toitumisnõustajad.

Meelte kool põhineb rahvusvahelisel Sapere metoodikal, mis pärineb algselt Prantsusmaalt, kuid on leidnud nii Põhjamaades kui ka Inglismaal laialdast kasutust juba paarkümmend aastat. Laste tutvust puu- ja köögiviljaga arendatakse läbi viie meele, läbi meie esmase maailma kogemise.

Meelte kool põhineb rahvusvahelisel Sapere metoodikal, mis juurtega Prantsusmaal kuid leidnud Põhjamaades ja ka Inglismaal laialdast kasutust juba paarkümmend aastat. Tulemused on nii muljetavaldavad, et Soomes on see viis, lapsi tervisliku toitumiseni juhatada, leidnud oma kindla koha ka alushariduse seaduses alates 2017. aastast. Laste tutvust puu- ja köögiviljadega arendatakse läbi meelte, andes võimaluse avastada puu- ja köögiviljade maailma läbi mängu ja uudishimu. Sapere meetod lubab toiduga mängida, et saavutada sõprus tervisliku toiduga ja juhatada lapsi suurema igapäevase puu- ja köögiviljade tarbimiseni. Senised uuringud kinnitavad, et meie lapsed kannatavad vitamiinide ja mineraalainete vaeguse käes, sest nende taldrikule satub igapäevaselt liiga vähe puu-, köögi- ja kaunvilju ning marju.

ETNÜ on Meelte kooli piloteerinud koroonapiirangute kiuste ka kuues Eesti lasteaias, selle tulemusel on valmimas käsiraamat, mida lasteaiaõpetajad saavad edaspidi pärast koolituse läbimist ka iseseisvalt kasutada. Tulemused lasteaedades olid silmaga nähtavad: 20-nädalase programmi lõpus oli nii lastevanemate kui ka õpetajate tagasiside põhjal laste soov ja valmisolek süüa puu- ja köögivilju tõusnud. Ka köögivilja portsjonid, mida lapsed vabatahtlikult oma taldrikule tõstsid, olid märgatavalt suuremad ja mitmekülgsema valikuga kui enne programmi algust.
ETNÜ suurim soov on, et kõik Eesti lapsed saaksid osa Meelte koolist ja me kõik saaksime rõõmu tunda hea tervisega lastest ja noortest, keda ei kimbuta üle- ega alakaal, kes haigestuksid oluliselt vähem. Lapseeas väljakujunenud tervislikud söömisharjumused saadavad meid ka täiskasvanuna.