Parim hommikusöök on selline, mis täidab kõhtu, annab energiat ja loomulikult peab see ka maitsev olema. Toitumisnõustajad soovitavad süüa sagedamini hommikusöögiks just putrusid, sest teravili sisaldab häid mineraalaineid ning on heaks energia allikaks. Kuna sageli jääb pudruvalmistamine ära seetõttu, et vanad ja klassikalised retseptid on ära tüüdanud, siis jagame teiega suurt valikut uusi ja põnevaid putrude retsepte!

Käesolevas blogiartiklis on kasutatud retsepte Bio4You retseptide kogumikust. Bio4You on üks suurimaid ököpoode Eestis. Nende tootevalikuga saab tutvuda e-poes: https://bio4you.eu/et/

Kaerahelbepuder marjade ning maapähklivõiga

 

  • 100 ml täisterakaerahelbeid
  • 1 sl kaerakliisid
  • 100 ml vett
  • 100 ml 2,5% piima v taimset piima
  • 1 sl maapähklivõid
  • 60g erinevaid marju
  • pudru magustamiseks ½ banaani

 

Kuumuta potis vesi ning lisa täisterakaerahelbed ning kaerakliid, seejärel lisa piim ja sega. Keeda kuni puder tundub valmis ca 7-8 minutit. Purusta pool banaani kausi põhjas kahviga püreeks, lisa valmis puder ning sega. Seejärel lisa marjad ja maapähklivõi.

 

Retsepti autor: ETNÜ toitumisnõustaja Deanne Pukk

 

 

Üleööpuder

  • 3 spl täistera jämedaid kaerahelbeid 
  • 2 tl seemneid (võivad iga päev erinevad olla: chia, seesami, lina, päevalilleseemneid jne.)
  • 1-2 tl hakitud pähkleid
  • 100 g värskeid või külmutatud marju
  • 100-200 ml taimset piima

Pane õhtul klaaspurgi sisse kõik pudru koostisained kokku ja kalla piim peale. Pane kaanega kinni ja jäta üleöö külmkappi seisma. Hommikul söö putru külmana või soojenda seda mikrolaineahjus. 

Kui iga päev võta kasutusele erinevad pähklid-seemned-marjad, siis saab iga päev süüa erineva maitsega putru.

Retsepti autor: ETNÜ toitumisnõustaja Raissa Žmarjova

 

 

Kreemine šokolaadipuder

Nagu šokolaadikook, aga … hoopis tervislik hommikusöök!

Valmistamine:

  1. Blenderda omavahel 45 g kaerahelbeid ja datlid, kuni saad mõnusalt paksu pasta. Kui vaja, lisa ka pisut taimset jooki.
  2. Purusta kausis kahvliga banaan.
  3. Pane banaan väiksesse potti keskmisele tulele ning lisa ka kaerahelbesegu, ülejäänud kaerahelbed, taimne jook, toorkakao ja pisut soola.
  4. Küpseta 5-10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni puder muutub kreemjaks. Vajadusel lisa veel taimset jooki.
  5. Serveeri krõbeda müsliga, kuivatatud kookoslaastude, värskete marjade või muu sobivaga.

Retsept pärineb Bio4You blogist: https://bioblogi.eu/5-tervislikku-ja-maitsvat-pudruretsepti/

 

 

Gluteenivaba hirsipuder

  • 90 hirssi (tang)
  • 200 g vett
  • 300 g India pähkli jooki 1,1 %
  • 150 g kõrvitsat (puhastatud)
  • 120 g banaani
  •  60 g maasikaid
  •  60 g mustikaid
  •  6 g kooritud kanepiseemneid
  •  14 g gheed ehk selitatud võid
  • maitsestamiseks soola 

Loputa hirss korralikult rohke veega, muidu võib puder jääda mõrkjas. Pane potti hirss ja vesi, maitsesta soolaga ning keeda, kuni vesi on hirsi sisse imendunud. Lisa piim ja riivitud kõrvits ning keeda tasasel tulel kaanega potis aeg-ajalt segades umbes 20–30 minutit. Kreemja pudru saamiseks mikserda vahetult enne serveerimist saumiksriga pudru sisse üks banaan, sega sisse või pane pudrule nn „silmaks“ selitatud võid ning sega sisse pähklisegu. Serveerimisel raputada pudrule peale kooritud kanepiseemneid ja marju. Võid keeta või ahjus röstida vajamineva kõrvitsa koguse. Seejärel püreestada saumikseriga ühtlaseks massiks.

Retsepti autor: ETNÜ toitumisnõustaja Küllike Põlma

 

 

Kuldne kurkumipuder

Supertervislike omadustega kaerahelbepuder, mis sobib ideaalselt tervise turgutamiseks, kui tunned, et hakkad tõbiseks jääma.

Vaja läheb:
Kaerahelveste jaoks:

Muu jaoks:

Serveerimiseks:

  • Apelsinimarmelaadi või mõnda muud kodus valmistatud moosi-keedist
  • Sobivaid marju või puuvilju

Valmistamine:

  1. Et parandada kaerahelveste seeditavust, soovitame neid leotada üle öö: lisa helbed keskmisse kaussi, kata veega, nii et umbes 1,5 cm vett jääb üle helveste. Lisa ka pisut soola ja äädikat (soovi korral). Sega ja kata. Jäta umbes 6 tunniks seisma ning seejärel kurna ja loputa.
  2. Kui helbed on leotatud ja loputatud, lisa need keskmisse potti koos vee ja kookospiimaga. Kuumuta kõrgel tulel keemiseni ning siis keera kuumus maha ja lase 15-20 minutit podiseda, kuni kaerahelbed on pehmed ja vesi on peaaegu täielikult imendunud. Kui leiad, et puder on kuiv, lisa veel kookospiima või vett.
  3. Lisa kurkum, ingver, kaneel, must pipar ning vahtrasiirup. Sega hoolikalt.
  4. Serveeri sobivate marjade, puuviljade või seemnetega.

Retsept pärineb Bio4You blogist: https://bioblogi.eu/5-tervislikku-ja-maitsvat-pudruretsepti/

 

 

Hommikupuder hirsihelvestega 

  • 50 g hirsihelbeid (kui kasutad tangu siis leota neid üleöö)
  • 150 ml vett või taimset piima
  • 50 g kodujuustu või taimset jogurtit*
  • 50 g mangot või 1 kiivi
  • 50 g mustikaid või vaarikaid
  • 10 g goji marju
  • 1 tl (toor)kakaod (magustamata)
  • 1 tl tšiiaseemneid
  • näpuotsaga soola

 

Valmistamine

Keeda vee või taimse piimaga helvestest puder. Enne serveerimist lisa kakao ja natuke soola. Serveeri kodujuustu, mango ja vaarikatega. Soovitan proovida ka mustsõstra ja mango või mustsõstra ja kiivi kombinatsiooni. Kõige lõpuks lisa goji marjad ja tšiiaseemned. Naudi!

*Kui soovid valgusisaldust tõsta siis võid lisada 100 g munavalgeid või valgupulbrit.

Retsepti autor: ETNÜ toitumisnõustaja Kristiina Kikas

www.soulful.ee

 

 

Kreemine kaerahelbepuder sügisõunte ja jõhvikatega

Kui ka sinul on aias õunauputus sel sügisel, siis see puder on ideaalne!

Valmistamine:

  1. Pane õunad koos 100 ml veega potti ning kuumuta kuni need muutuvad pehmemaks. Keera kuumust juurde ning lisa jõhvikad ja kaneel, kardemon ja muskaatpähkel. Lisa ka suhkur ja kuumuta, kuni tekib mõnus kaste.
  2. Teise potti pane helbed, piim, vanilje ja natukene suhkrut. Aja segu keema ja kindlasti sega pidevalt. Lase 4-5 minutit madalal kuumusel podiseda.
  3. Serveeri mee, värskete jõhvikate ja õunaseguga.

Retsept pärineb Bio4You blogist: https://bioblogi.eu/5-tervislikku-ja-maitsvat-pudruretsepti/

 

 

Riisijahust puding

  • 2.5 spl riisijahu
  • 0,4-0,5 l piima, võid valida ka taimse joogi
  • natuke soola
  • maitse järgi suhkrut või vahtrasiirupit

 

Keeda madalal kuumusel kreemjaks pastaks ning jäta kaane alla hauduma. Serveeri ja maitsesta meelepäraste marjade või moosiga. Mina lisasin valmis pudrule pisut vaarikatest tehtud toormoosi. Serveerisin vaarikate ja piparmündilehega.

Retsepti autor: ETNÜ toitumisnõustaja Küllike Põlma

Tervislikke hommikusööke soovides!

Eesti Toitumisnõustajate Ühendus