Sügis on käes ja paljusid hakkavad sel perioodil kimbutama külmetushaigused. Praegu on õige aeg vaadata üle oma toitumine ja lisada menüüsse tervist ja immuunsust toetavaid toiduaineid. Kindlasti on soovitatav suurendada köögiviljade tarbimist ja jälgida, et igapäevaselt oleks menüüs ka maitseroheline (till, petersell, pune, basiilik jm). Teada tuntud oma kasulike omaduste poolest külmetushaigustega võitlemisel on meie enda kodumaine supertoiduaine küüslauk ent talle on konkurentsi hakanud pakkuma ka võõramaine vürts kurkum. Käesolevas blogiartiklis tutvume mõlemaga ning jagame rohkelt retsepte!

Käesolevas blogiartilis on kasutatud retsepte Bio4You retseptide kogumikust. Bio4You on üks suurimaid ököpoode Eestis. Nende tootevalikuga saab tutvuda e-poes: https://bio4you.eu/et/

Küüslaugu ja kurkumi artiklite autoriteks on Eesti Toitumisnõustajate Ühendusse kuuluvad toitumisnõustajad: Deanne Pukk, Diana Zintšenko ja Piret Raadom. 

Küüslauk

Küüslauk on lauguliste sugukonda kuuluv taim. Samast sugukonnast on pärit näiteks ka sibul, karulauk ja porrulauk. Küüslauk kasvab mitmel pool maailmas ning on oma tugeva lõhna ja hõrgu maitse tõttu populaarne erinevate roogade koostisosa. Teda on aastasadu kasutatud ka mitmete haiguste, eeskätt külmetushaiguste, ennetamise ja ravimise eesmärgil. Tänaseks on teadlased kindlaks teinud, et suurem osa küüslaugu kasulikkusest tervisele on tingitud väävliühendite moodustumisest. Selleks tuleb küüslauguküünt tükeldada või purustada. Üks tuntuim küüslaugus sisalduv ühend on allitsiin. Allitsiin on aga ebastabiilne ühend, mida leidub värskes küüslaugus vaid korraks pärast selle lõikamist või purustamist. Sellest tulenevalt on kõige kasulikum tarbida küüslauku võimalikult värskena ja termiliselt töötlemata.

 

 

Must küüslauk

Lühidalt öeldes on must küüslauk värske küüslauk, mida on mõnenädalase perioodi jooksul kuumtöödeldud ning mis on selle tulemusel muutunud värvuselt mustjaks, tekstuurilt veidi venivaks ja tarretiselaadseks ning omandanud hapukasmagusa umamiliku maitse. Musta küüslaugu saamiseks kuumtöödeldakse küüslaugumugulat pika aja, enamasti mitme nädala jooksul kõrge niiskustaseme (70-90%) juures temperatuuril 60-90°C. Valmimisprotsessi käigus toimuvate muutuste tulemuseks on uudse ning värskest küüslaugust sootuks erinevate omadustega saadus. Seda iseloomustab ainulaadne nii magusalt kui ka hapukalt tajutav karamelline maitse, mida on võrreldud tamarindi või palsamäädika rikkaliku maitsega. Kaotatud teravuse tõttu puudub mustal küüslaugul värske küüslauguga võrreldavalt seedimist ärritav kõrvaltoime. Võrreldes värske küüslauguga sisaldab must küüslauk märgatavalt rohkem aminohappelist ühendit S-allüültsüsteiini (SAC), mida on seostatud küüslaugu positiivsete tervisemõjudega.

 

Musta küüslaugu hummus (retsept pärineb: https://mustkuuslauk.ee/):

Vaja läheb:
1 purk konservkikerherneid
50 gr parmesani juustu
7 musta küüslaugu küünt või 1 tl musta küüslaugu pastat
1 sidruni mahl
30 ml oliivõli
maitse järgi soola ja tšillipipart

Valmistamine: 
Kurna ja loputa kikerherned ning püreesta need koos sidrunimahla ja õliga ühtlaseks massiks, vajadusel lisa vett. Seejärel lisa ka musta küüslaugu küüned või neist valmistatud pasta, juust ning maitse järgi soola ja tšillit. Blenderda, kuni tekib ühtlane kreemjas mass. Serveeri koos näkileivaga või kasuta leivamäärdena.

 

 

Kurkum

Harilik kollajuur ehk kurkum on taimeliik ingveriliste sugukonnast. Kurkumil ja selle toimeainel kurkumiinil on leitud palju tervisele kasulikke omadusi.

Tegemist on aromaatse vürtsiga, mis annab karrile kollase värvuse. Seda on Indias kasutatud tuhandeid aastaid nii maitse- kui ravimtaimena. Kurkumiin on kurkumi peamine toimeaine. Sellel on võimas põletikuvastane toime ja see on väga tugev antioksüdant.

Kurkum on ka suurepärane kaltsiumi ja kaaliumi allikas. Kaltsium on vajalik toitaine luudele ning hammastele ja ta on vajalik ka vere kolesteroolitaseme reguleerimiseks. Kaaliumit vajame näiteks närviimpulsside edasikandumiseks ja happe-alustasakaalu tagamiseks veres. 

 

 

 

Külmade ilmade saabudes tekib isu soojade jookide ning söökide järele. Hea võimalus selleks on kasutada ära maitseainet kurkumit. Kurkumil on väga head tervist parandavad omadused, kuna seal leidub rikkalikult mikrotoitaineid (näiteks mineraale) ja antioksüdante, mistõttu nende tarvitamine on igati tervislik. On leitud, et kurkum tugevdab immuunsust, ergutab seedimist ja võitleb põletike vastu.

 

Kurkumit kasutatakse enamasti Indiapärastes karriroogades, kanaliha maitsestamisel ning soojendava kurkumijoogi ehk „Kuldse piima“ valmistamisel.

 

Retsepti autor: toitumisnõustaja Deanne Pukk

Kuldne kurkumijook (1-le)

  • 1 kruus taimset piimajooki
  • 1/2 tl kurkumit
  • 1/2 tl mett

Kuuluta piim 40 kraadini ja lisa kurkum ning mesi, vispelda. Naudi koheselt.

 

 

Hummuse retsept, kus peategelasteks on küüslauk ja kurkum (retsepti autor: Mari-Anne Olenko):

Vaja läheb:
– 1 purk kikerherneid
– 1 küüs küüslauku
– 1 spl oliiviõli
– päikesekuivatatud tomateid (umbes 4-6 tükki)
– 1 tl maapähklivõid
– maitseks soola, pipart ja kurkumi
– natuke vett (kogus olenevalt millist tekstuuri soovitakse lõpptulemusena saada)

Valmistamine: pese kikerherned ja vala kõik komponendid blendrisse. Mikserda seni kuni hummus on ühtlane ja kreemine. Soovi korral lisa vett juurde ning maitseaineid lisa enda maitse järgi.

Hummus sobib ideaalselt vahepalaks koos värskete köögiviljadega, galeti peale panekuks või pearoa juurde lisandiks.

 

 

Täidetud halloweeni paprikad

Retsept pärineb Bio4You retseptikogumikust: https://bioretsept.eu/

Vaja läheb:

Valmistamine:

  1. Prae keskmisel tulel oliiviõlis sibulad, umbes 3-4 minutit. Seejärel lisa kõik ürdid ja maitseained ning prae veel umbes 2 minutit, kuni tunned köögis mõnusat hõngu.
  2. Lisa riis ja läätsed, sega korralikult läbi. Lisa ka maitse järgi tomatipasta. Lase keskmisel tulel umbes 8 minutit praadida, aeg-ajalt segades.
  3. Samal ajal valmista paprikad: lõika neil ülemised osad ära, aga jäta need alles – neist saavad paprikate mütsid. Puhasta sisu ning raputa välja seemned.
  4. Lõika kõrvitsatele kaks kolmnurgakujulist silma ning suu.
  5. Sega kokku valge kaste: toidukoor, maitsepärm, pressitud küüslauk ning sool ja pipar.
  6. Lisa paprikate sisse kõige alumiseks kihiks valge kaste ning pisut riivjuustu. Seejärel täida kogu paprika riisi-läätseseguga ja kõige peale lisa veel kiht valget kastet ja juustu. Kõige peale pane mütsike.
  7. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30-35 minutit.

 

 

munapuder tofust

 

 

Retsept pärineb Bio4You retseptikogumikust: https://bioretsept.eu/

Vaja läheb:

Valmistamine:

  1. Prae keskmisel tulel oliiviõlis sibulad, umbes 3-4 minutit. Seejärel lisa kõik ürdid ja maitseained ning prae veel umbes 2 minutit, kuni tunned köögis mõnusat hõngu.
  2. Lisa riis ja läätsed, sega korralikult läbi. Lisa ka maitse järgi tomatipasta. Lase keskmisel tulel umbes 8 minutit praadida, aeg-ajalt segades.
  3. Samal ajal valmista paprikad: lõika neil ülemised osad ära, aga jäta need alles – neist saavad paprikate mütsid. Puhasta sisu ning raputa välja seemned.
  4. Lõika kõrvitsatele kaks kolmnurgakujulist silma ning suu.
  5. Sega kokku valge kaste: toidukoor, maitsepärm, pressitud küüslauk ning sool ja pipar.
  6. Lisa paprikate sisse kõige alumiseks kihiks valge kaste ning pisut riivjuustu. Seejärel täida kogu paprika riisi-läätseseguga ja kõige peale lisa veel kiht valget kastet ja juustu. Kõige peale pane mütsike.
  7. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30-35 minutit.

Nii kodumaine küüslauk kui võõramaine kurkum on suurepärased abilised külmetushaigustega võitlemisel ja immuunsuse toetamisel sügistalvisel perioodil. Soovitame kõigile neid oma igapäevasesse menüüsse lisada ja rikastada seeläbi oma toidulauda ning pakkuda põnevust ka oma maitsemeeltele.