Taimne alternatiiv – jagame retsepte!

Kas teadsid, et meie igapäevane toitumine mõjutab meie tervist rohkem kui me arvatagi oskame? Taimne toitumine on teema, mis on viimasel ajal üha enam tähelepanu pälvinud ning seda mitmel põhjusel.

Üks oluline põhjus, miks inimesed pöörduvad taimse toitumise poole, on selle potentsiaalne kasu südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel. Taimetoit sisaldab rohkelt kiudaineid, vitamiine, mineraale ja antioksüdante, mis aitavad alandada kolesteroolitaset ja vererõhku ning vähendavad seeläbi südamehaiguste riski. Lisaks on taimne toitumine seotud ka väiksema riskiga ülekaalulisuse ja II tüübi diabeedi tekkeks, muutes selle atraktiivseks valikuks terviseteadlikele inimestele.

Lisaks tervisele pööravad paljud inimesed tähelepanu ka eetilistele kaalutlustele. Taimse toitumise valik võib olla seotud loomade heaolu austamisega ja sooviga vähendada loomadele tekitatavat kannatust, mis on seotud loomakasvatuse ja -tapmisega.

Kuigi riiklikud toitumissoovitused sisaldavad soovitusi tarbida teatud osakaalus loomset päritolu toiduaineid (piim, liha, kala, muna), siis taimse toidu osakaal peab siiski olema oluliselt suurem.

Jagame teiega erinevaid retsepte, mis klassikaliselt oleksid sisaldanud mõnda loomset koostisosa, kuid on tegelikult 100% taimse koostisega (vegan).

Aasiapärane nuudliroog falafelitega

Retsept pärineb Bio4You retseptikogumikust

Vaja läheb:

  1. Pane falafelite jaoks mõeldud kotikese sisu kaussi, sega keeva veega hoolikalt läbi. Jäta umbes 15 minutiks seisma.
  2. Valmista köögiviljad: tee spiraallõikuri abil suvikõrvitsast nuudlid, lõika brokoli väikesteks õisikuteks, paprika lõika ribadeks. Koori ja tükelda porgand ning sibul.
  3. Pane pann keskmisele kuumusele sooja, sega kokku kookosõli, sibulad, karripasta ja kuumuta mõni minut. Lisa kookospiim, brokoli, paprika, porgand, herned ja sega korralikult läbi, lase 15-20 minutit madalal kuumusel podiseda.
  4. Samal ajal pane sooja küpsetusõli. Tee falafelisegust väikesed pallikesed ja prae õlis kuldpruuniks.
  5. Maitsesta kogu karri soola ja pipraga. Soovi korral lisa ka värsket laimimahla.
  6. Sega suvikõrvitsanuudlid kaussidesse ja pane peale karri. Serveeri värske tšilli, koriandrilehtede ja seesamiseemnetega.

Vegan vastlakuklid

Retsepti autor ETNÜ toitumisnõustaja Tuuli Kasemets

KUKLID:

100g peenelt riivitud bataat (või porgandit)
100g peenelt riivitud õun (kõva sort parem)
100g õunakaste (lisatud suhkruta, sobib näiteks beebitoidu tuub vms)
150g vesi
100g kookosjogurt (või kookoskoort)
20g psülliumi kestad (mitte pulber)
100g tapioki tärklis
100g toortatrajahu
50g tiger nuts jahu (sobib ka mandli vm pähklijahu)
näpuotsaga soola ja soodat
poole apelsini mahl

+ lõpuks peoga jahu kuklite vormimiseks

Sega kokku vedelad koostisained + psüllium, seejärel lisa riivitud kraam ning kuivained. Luba segul paarkümmend minutit paisuda. Kuklite vorpimiseks raputa kaussi veel peoga toortatrajahu, et segu käte külge ei jääks. Kui tundub, et tainas jääb liiga vedel, lisa julgelt jahu juurde.

Antud kogusest saab ca 8 paraja suurusega kuklit. Küpsetada 150C ahjus 30-35 min. Lase täielikult jahtuda. 

Kuklite täitmiseks sobib ideaalselt toormoos külmutatud marjadest, mis on hea jättagi hapukaks. Kõige põhja võib lisada teelusikaga endale sobivat pähklivõid ning vahukoore saab vuristada kokku mõnest taimsest alternatiivist (Tere Deary või Oatly kaerakoor) või kasutada taimset jogurtit (vajadusel magustada). 

Taimsed kotletid (väga põnev retsept!)

Retsepti autor ETNÜ toitumisnõustaja Küllike Põlma

Vaja läheb:

• 250 g kaerahelbeid (näiteks täistera 3-e viljahelbed)
• 1 küüslaugu küüs
• riivitud väike pirn (võib asendada suvikõrvitsaga)
• 1 tass keedetud vett
• 1 tl öko juurviljapuljongit
• tilli, porrut
• soola ja pipart

Kalla helbed kaussi, lisa keedetud veega segatud puljong, seejärel kõik ülejäänud komponendid, sega ja jäta ca 30-45 minutiks seisma. Seejärel vooli parajad pätsikesed ning prae kookosõliga mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Baklažaaniguljašš

Retsept pärineb Bio4You retseptikogumikust

Vaja läheb:

Valmistamine:
Prae sibul kuldpruuniks ning lisa tükeldatud porgandid ja baklažaanitükid. Pruunista veel umbes viis minutit ning lisa maitseained. Sega tapioki pulber 1 dl veega ühtlaseks massiks ning aseta hetkeks kõrvale.
Pruunistatud köögiviljadele lisa tomatipasta koos köögikoorega ning aeglaselt segades ka tapioki mass. Nüüd lisa vähehaaval vett, et saada meeldiv kastme paksus. Maitse järgi võib lisada veel soola või tomatipastat.

Serveeri meeldiva lisandiga. Näiteks kartuli või riisiga.